svingod (knäckig) äppelkaka

hej alla. idag tyckte jag att det var dags för lite äppelkaka. vi hade nämligen hundratals äpplen i huset. kanske inte hundratals, men tiotals iallafall. typ.
den här gången provade jag ett annat recept!

Ingredienser

3-4 st äpplen
1 tsk kanel

100 g smör
2 dl havregryn
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk grädde
½ dl sirap
½ dl vetemjöl

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala äpplena och skär dem i lagom stora klyftor.
Lägg dem i en smörad pajform, ca 25 cm i diameter. Strö kanel över.

Lägg ner alla ingredienser i en kastrull. Sätt plattan på låg värme. Rör om tills allt har smält samman till en smet. Låt koka samman en liten stund. Bred smeten ovanpå äpplena.

Grädda pajen mitt i ugnen ca 15-20 minuter.


första advent

hejsan alla. igår var det första advent minsann, men utan snö?! vad är det för trams? iallafall så var mats hos mig, och vid tre-tiden åkte vi in till ystad för att gå på fågelmässa. det var inget märkvärdigt, men det fanns många fina fåglar, och många mindre fina.
när klockan slog fem gick vi ner på gågatan och såg på lite julskyltning, men det blåste så mycket så vi köpte bara lite glögg, chips och marknadsgodis, sedan åkte vi hem åt vi pizza och såg på Avatar. OMGOMGOMG!! jag tyckte att den var jättebra. den är en av de bästa filmer jag sett. tråkigt att man inte kan se den när som helst, den är nämligen tre timmar lång. men åh den är så ruskigt bra!

langar en trailer på Avatar.

dagen efter kvällen före

igår drog jag och mina vänner ut i staden för att festa in våran artonåring- Johannes! vi började på donna gina och gick sedan in till kings head. jag kan nog tyvärr inte ge er några detaljer, men idag visade det sig att jag drack en aning för mycket igår.


tar min förkylning och går ut på stan


dfmbnlv


förkylningen

inatt höll mats mig vaken med sitt snarkande. han var så himla täppt i näsan så han fick andas genom munnen. själv var jag bara täppt i den vänstra näsborren och kunde andas genom näsan. jag hatar att andas med munnen. det är något av det värsta jag vet. hur som helst vaknade jag med en förkylning, så nu sitter jag och fryser i soffan och snorar ner allt jag kommer åt. det verkar som att alla i min klass är förkylda nu. det gick hårt till på 18-års kalaset i lördags. det verkar som att alla delade baciller på ett eller annat vis. men på fredag är det bara på det igen. Johannes fyller 18 år och det ska firas på kings head och bryggeriet och såntdär. en helkväll i staden Y.

nu ska jag vila mig. hejhej

200 dagars

just idag är det 200 dagar kvar tills jag tar studenten. ärlig talat, i can't wait. är så himla trött på skolan nu. önskar att det vara var typ 20 dagar kvar. ska bli så himla skönt när skolan är slut. förutom det där med att jag inte kommer träffa alla mina klasskamrater så himla ofta, men man träffas ju ändå ibland. usch nej, skolan kan ta slut nu tack. orkar inte mer.

goda scones

idag provade jag på att göra klassiska scones. de blev så goda att jag slänger in receptet

Du behöver

receptet är för fyra personer (fyra scones)
♥ 3 dl mjölk
♥ 100 gram smör
♥ 7-8 dl vetemjöl
♥ 4 tsk bakpulver
♥ 1 tsk salt
Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

 


Gör ett försök

Att göra scones. Återkommer om en stund.


sidecutvideon

Sofia spelade in den här filmen för ett år sedan, ungefär, när jag bestämde mig för att raka av håret på halva mitt huvud. den har setts av över 19 000 människor över hela världen. så himla sjukt. här får ni se den också.


vinter på väg

idag när jag vaknade var allting vitt av frost utanför fönstret. det känndes faktiskt riktigt skönt, och jag blev glad att det äntligen skulle bli lite vinter trots allt. jag fick en liten julkänsla och tänkte på julmust, tjocka tröjor, pepparkakor, raggsockar och lussekatter och allt detdär.

idag har jag dessutom varit hemma hela dagen, så jag har minsann städat och stått i. två spindlar åkte in i dammsugarn. nu är det fint i huset ett tag till.

Mats 20-års present


lite fika på det

gjorde ett lass negerbullar som man sa när jag var liten, innan allting blev rasistiskt. men jag säger det minsann fortfarande.

♥ 4,5 deciliter havregryn
♥ 1,5 deciliter socker
♥ 100 gram smör (inte flytande!)
♥ två matskedar kakao
♥ 2 matskedar kallt kaffe
♥ kokos eller pärlsocker efter behaag


lördag/söndag

hejhej alla! lite dåligt uppdaterat om jag får säga det själv, och det får jag. tänkte dra helgen lite snabbt så att ni kommer ifatt.
i lördags åkte jag och Julia till Sofias och Josephines loppmarknad för Barncancerfonden (i Lundins lada, Gärsnäs) så vi höll lite sällskap och tittade på loppisgrejer. klockan två åkte jag och Julia hem till Sofia för att mysa och så. på kvällen drog vi på "partaj" men det var mest tre trötta killar som var tråkiga och allt var så himla märkligt så vi försvann därifrån ganska meddetsamma. istället skrattade vi oss till sömns.

i söndags sov vi till klockan tolv, åt tacopaj som blev över sen lördagen, chillade, mös med hunden och såntdära. himla mysigt! klockan fyra åkte jag och Julia mot Sjöbo, jag fortsatte mot ystad och följde med mamma och pappa på söndagsträffen. egentligen skulle jag åka till mats från ystad, men han hade inte kommit hem från Norrköping än så jag fick åka hem och han fick ingen present. jag mös med korven i soffan istället.


FREDAGEN

har slitit hela kvällen med mats försenade 20-årspresent. ni får bild på den efter helgen, när mats har fått den. tack hej!
förresten så går Titanic på TV4 Film nu. usch vilken ångest jag får av den filmen. JAG VET JU ATT DE SJUKNER!!

Be Okay igen

har tänkt lite till på min framtida tatuering och kommit fram till några olika typsnitt jag skulle vilja ha. Alltihop kommer förmodligen att sitta på vänster handled.
vilket typsnitt skulle vara finast tycker ni? hela ordet eller förkortningen?
personligen tycker jag nummer tre eller sju.


apu i skolan

ännu en gång är det dags för praktik, och ännu en gång är det ingen fotograf som vill ha en praktikant, och ännu en gång spenderar jag min praktik i skolan. men den här gången är det roligt! jag och fröken Josephine Björö gör en film om Drömmar. alltså inte sånna drömmar man har när man sover, utan sådana drömmar som man kan uppleva, leva för, kämpa för, tro på. vi intervjuar folk om deras drömmar, stora eller små. jag tror att det kan bli riktigt bra!

sugen på att bli intervjuad? behöver alltid spännande drömmar!

välkomnar mig hem

hejsan alla! igår kom jag hem efter en fullspäckad helg på Lalandia.
• vi kom fram till stugorna ungefär klockan sju på fredagkväll. då packade vi in lite snabbt och bar upp grejerna (jag och tilda sov i världens minsta loft), sedan gick vi till badet för att kolla läget. vi badade en stund och sedan gick vi tillbaka till stugorna och åt middag.

• på lördagen var vi på badet 10 - 16 ungefär. sedan kollade vi runt på "marknaden" som fanns i badbyggnaden, med några spelhörnor och klädaffärer och sådär. vi lämnade grejerna i stugan, åt buffé (såå mycket man ville, efterrätt ingick) och rullade ut på bowlingbanan där jag fick 101 poäng på en timme.. sedan gick vi hem och spelade skip-bo och somnade.

• på söndagen lämnade vi stugorna innan tio var vi på badet 10.30 till 15.00 och sedan åkte vi hem. runt halv sju var vi hemma där mats väntade på mig. jag packade upp, han åt godis och sedan körde vi hem till honom.
och mats körde nästan av vägen, men det är en helt annan historia.

hejhej!

Lalandia

Säger hej lite sådär innan helgen för nu drar jag till Danmark med några Hallströmare. Kommer hem på söndag. Puss


Be ok

Jag har börjat fundera lite på det där med tatueringar. Jag har länge velat tatuera mig, men inte vetat vad. Men nu har jag kommit på något jag tänker mycket på. "Be Okey" fast med en förkortning på okey'et. Eller om jag skulle ha det hela på en handled istället för båda. Fast såklart med ett snyggare typsnitt och inte min fattiga stil. Det behövs mycket kvar att tänka igenom.


RSS 2.0